Vastauksia kysymyksiin

 

Kyynärän mittainen tyttö 2004

Historiallisen romaanin taustan tutkiminen on suuri työ. Täytyy käydä museoissa, taidegallerioissa, arkistoissa ja lukea paljon kirjoja.

  1. idea: Idea Luciaan tuli TV-ohjelmasta, jota satuin vilkaisemaan ohikulkiessani. Siinä lyhytkasvuinen nainen ratsasti maastossa. Mieleeni välähti laaja 1500-luvun maisema, jossa hyvin pienikokoinen tyttö ratsasti vihreä viitta ja meripihkanvärinen pitkä tukka liehuen.  Tämä lyhyt välähdys oli kuin elokuvan pätkä, oikeastaan paljon elävämpi, sillä tunsin ilman raikkauden, metsän tuoksun ja tuulen. Näin keskiaikaiset talot ja avarat pellot.
  1. tositapahtumia?

Historialliset tapahtumat ovat totta, mm se, että Suomen herttua Juhana matkusti Englantiin kosimaan kuningatar Elisabetia vaimoksi veljelleen. Siinä tapahtumassa kohtasivat Englanti ja Ruotsi ja sen mukana suomalaiset. Todellista on kaikissa kirjoissani historiallinen tausta eli tässä kirjassa 1500-luku ja  osa tapahtumapaikoista, esim Helsinki, Hämeen linna , Hattulan keskiaikainen kirkko, Englannin vanha Suomaa, Lontoo ja Gotlannin luonto. Lucian koti Kuuselan kartano on kuvitteellinen, mutta samanlaisia taloja oli tuolloin.

Totta ovat mm hallitsijat Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa ja Englannin kuningatar Elisabet, samoin Helsingissä asuva hollantilainen kauppias Hans van Sanden .

Lucia Olavintytär on kuvitteellinen henkilö, mutta hänen kaltaisiaan lyhytkasvuisia henkilöitä oli 1500-luvullakin. Heitä kohdeltiin yleensä huonosti, heitä ryöstettiin, ostettiin, myytiin ja annettiin lahjaksi. Heitä oli kuninkaallisissa hoveissa hovinaisina tai hovinarreina. Lucian kohtalo olisi ollut mahdollinen tuona aikana, sillä joillakin heistä oli myös jännittävä ja sadunomainen elämä.

Lucian isä kopioi vanhoja käsikirjoituksia. Sitäkin tehtiin vielä 1500-luvun alussa. Suomalaiset pojat opiskelivat Wittenbergissä, jonne Lucian veli Erasmus myös lähtee.

  1. historiallinen romaani

Jotkut asiat ovat mahdollisia vain tiettynä historiallisena aikana.  Tällainen on lyhytkasvuisten asema Euroopassa. 1500-luvun ihmiset olivat erittäin kiinnostuneita erilaisuudesta. Lucian kohtalo oli mahdollinen juuri tuona aikana.

Olen yleensäkin kiinnostunut historiasta.  Uskon, että voimme oppia menneisyydestä.

  1. Kuinka kauan kestää kirjoittaa kirja?

On vaikeaa sanoa täsmällistä aikaa tämän kirjan kirjoittamiseen. Tein kirjaa usean vuoden aikana. Välillä tein jotain muuta. Aloin tutkia 1500-lukua jo yli 10 vuotta ennen Kyynärän mittaisen tytön ilmestymistä. Jos aikakausi on tuttu, voin kirjoittaa kirjan lyhyessäkin ajassa. Kirjoitin kirjan Aurora ja Pietarin serkut (nimellä Pirkko Pekkarinen vuonna 1993) muutamassa kuukaudessa, mutta olin ajatellut sitä ehkä vuoden ajan.

5. Luin kirjaa sisarelleni Tuulalle sitä mukaa kuin sitä valmistui. Hän luki valmiin käsikirjoituksen ja neuvoi laittamaan sanaston. Useat ystäväni ja perheenjäseneni lukivat käsikirjoituksen ja kertoivat mielipiteitään. Suotutkija luki kuvauksen Englannin Suomaasta, jota ei ole enää olemassa, sillä alue on kuivattu. Meillä oli sattumalta käymässä englantilainen mies, joka purjehtii Ouse-joella, jota kuvaan kirjassani. Kustannustoimittaja ja kirjailija keskustelevat aina kirjasta, ja kirjailija yleensä tekee tarpeelliset muutokset.

6. Inspiraatio?

Idea kirjaan voi tulla melkein mistä hyvänsä. Näen yleensä mielessäni aivan kuin hologrammin tai elokuvan pätkän, jossa kirjani henkilö esiintyy.

Minulle tulee ideoita ihan liikaakin. Kirjan tekeminen on sitten työtä, tutkimustyötä, jossa tutkitaan kuvattava aikakausi. Kirjoittamisessa ei kannata odotella inspiraatiota, täytyy vain kirjoittaa, suunnitella ja muokata tekstiä.

7. Lapsena aioin kirjailijaksi

Lapsena halusin nimenomaan kirjailijaksi.  Luin hyvin paljon kirjoja, yleensä kirjan päivässä. Muistan hetken, jolloin haave kirjailijantyöstä valtasi minut. Olin lainannut koulukirjastosta Topeliuksen Välskärin kertomukset ja pitelin käsissäni paksua punaista kirjaa. Sivelin kullanvärisiä kirjaimia kirjan selkämyksessä ja kuiskasin itselleni: Minustakin tulee kirjailija.

Teini-ikäisenä suunnittelin monia muitakin ammatteja, mm taiteilijaksi ryhtymistä, ja taiteilijahan on Aurora, 1900-luvun alun tyttö, josta olen kirjoittanut.

8. Lucian luonne

Jotta Lucian pituinen eli noin 80 cm pitkä tyttö voi kestää jännittäviä seikkailuja, hänen tulee olla voimakasluonteinen,  älykäs, utelias ja rohkea. Onnellinen ja turvallinen lapsuus on antanut hänelle perusturvallisuuden, jonka avulla hänen hyvät luonteenpiirteensä ovat voineet vahvistua.

9. Olen tyytyväinen tähän kirjaan ja olen ilokseni saanut myönteistä arvostelua siitä. Minulla on hyvä mieli, kun ajattelen sitä. Pidin enemmän alkuperäisestä kannesta, jossa on sama kuva, mutta kansi on väriltään kirkkaampi. Jostain syystä se muutettiin. Poikani tekemä kuvitus vastaa aikakauden henkeä ja kuvaa kaiken sellaisena, kuin se oli 1500-luvun taitelijoiden kuvaamana

10. Millaista kirjoittaminen on?

Hauskaa on silloin, kun keksii idean, alkaa rakentaa maailmaa, jossa kirjan päähenkilö voi elää ja etenkin niinä harvinaisina hetkinä, jolloin kirjan henkilöt heräävät niin täydellisesti eloon, että kirjoittaminen on kuin leikkiä. Muu onkin sitkeää, ahkeraa työtä.

8963637819_e508cf5da8_z

Jatko-osat Pako Tallinnaan ja Lucia ja Luka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s